Praksis For Psykologi | Psykologfaglig metode
21
page-template-default,page,page-id-21,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Psykologfaglig metode

Jeg arbejder ud fra en eksistentiel psykologisk tilgang, hvor fokus er på, at klienten sammen med psykologen reflekterer over de temaer og problemstillinger, der optager klienten.

 

Psykologen er således ikke “eksperten”, der kommer med løsninger og årsagsforklaringer, men har derimod den opgave at stille relevante spørgsmål, der kan hjælpe klienten til at udforske tanker og perspektiver. Herigennem kan klienten nå frem til en mere nuanceret forståelse og indsigt, der kan åbne for nye handlemuligheder.

 

Eksistenspsykologien er bl.a. inspireret af Søren Kierkegaard, Jean Paul Sartre og andre filosoffer. Der er flere retninger inden for eksistenspsykologien. Men overordnet set tager de udgangspunkt i, at der er grundvilkår i livet, der er ens for alle mennesker:

 

– Oplevelsen af meningsløshed – og dermed følgende søgen efter mening,

– Ensomhed

– At vi har en frihed til at vælge og dermed også ansvar for vores valg og handlinger

– Angst (som en følge af friheden til at vælge)

– Visheden om, at vi skal dø​

 

Jeg arbejder ud fra en eksistentiel fænomenologisk metode. Fænomenologien handler om at se på fænomenerne, som de er – uden forudantagelser. Metoden tager udgangspunkt i klientens oplevelse – det oplevede liv. Det er således ikke psykologens opgave at tolke det, klienten fortæller, men derimod at lytte og gennem spørgsmål at hjælpe med at udfolde klientens fortælling og dermed udforske klientens “væren i verden”.

De antagelser, vi har om verdenen – vores verdensbillede eller worldview – er af stor betydning for vores væren i verden og de handlemuligheder, vi oplever at have.

Endelig er jeg inspireret af den socialkonstruktionistiske tilgang, som kort fortalt handler om, at vi som mennesker skabes gennem de relationer, vi indgår i, og at vi samtidig er medskabere af disse. Man må derfor inddrage den kontekst, den enkelte indgår i.